fannyityskland.blogg.se

Polen

Kategori: Tyskland13/14

Okej, nu ska jag försöka att beskriva resan i Polen. Vilken upplevelse! Jag hade så mycket olika känslor under resan: glad, ledsen, nyfiken, arg, trött, irriterad, lyklig, uttråkad, förvirrad, osv. 
 
Det jag inte riktigt hade förstått innan jag åkte var att vi skulle spendera mestadels av resan i Auschwitz och bara en dag i Krakau. Jag åkte till Hamburg på Torsdagen och på YFU-kontoret träffade vi alla andra utbytesstudenter som skulle åka med. 7 elever från en skola i Hamburg skulle också åka med och vi utbytesstudenter var uppdelade där under natten i Hamburg. På fredag kl 20.00 började resan med buss till Auschwitz, 13 timmar! Resan gick förvånansvärt snabt och jag lyckdes sova lite, lördageftermiddag hade vi en rundtur i staden Auschwitz vilket är en ganska liten gullig stad. men fanns väldigt mycket fula hus runt vårat vandrarhem. 
 
Söndag, Måndag och Tisdag var vi i de två olika konzentrationslägrerna, Auschwitz l och Auschwitz ll - Birkenau. Det är en upplevelse som jag aldrig kommer glömma, jag vill inte heller berätta allt för mycket för det är något som är svårt att förstå om man inte varit där. Jag fick i alla fall lära mig väldigt mycket om andra världskriget där som jag aldrig hade lärt mig i skolan, som ingen kan lära sig i skolan. 
 
Ingången till Auschwitz l "Arbete gör dig fri" 
 
En av många bilder som man hittat som barn under tiden i Auschwitz målade. 
 
En "Bok" där många av namnen på Judar som dog under alla världskriget står, Det är över 16 000 sidor och det är inte ens hälften av namnen
 
"Dödsväggen" där många fångar sköts till döds
 
Birkenau "Porten till Helvetet"
 
Det här fungerade som en toalett för fångarna
 
 
Som ni ser på två bilder från Birkenau, det var väldigt fint väder! Det var så konstigt för när jag tänker på Auschwitz, konsentrationsläger och andra världskriget så ser jag färgen "grå". När man bara kollade runt sig så var det faktiskt vackert. Konstigt att säga men det var så harmoniskt och vädret gjorde allt vackert. Det var riktigt svårt att föreställa sig att här var tiotusentals judar och fångar dödade. 
 
Men på Onsdagen så åkte vi tidigt på morgonen till Krakau, vilket var väldigt skönt att avsluta resan med något roligt. Krakau var väldigt vackert och vi fick se mycket av staden. Det var också väldigt fint väder och jag fick en liten solbränna! 
 
 

Packar

Kategori: Tyskland13/14

Nu är det en timme kvar innan jag ska promenera till bussen som tar mig till Soest och sen åker jag vidare till Hamburg! Imorgon kväll så åker jag + 14 andra utbytesstudenter till Polen - Krakau! Jag vet inte om jag skrev att jag fick åka till polen? Tyvärr fick inte Ebba eller Rebecka plats.. Men jag ser ändå fram emot en liten semester! Väskan är inprincip packad, bara lite sista smågrejs kvar. Just nu håller jag på att se till så jag har tillräckligt med musik på Ipoden. Vi ska åka buss från Hamburg till Krakau så jag kommer behöva mycket musik! 
 
Förövrigt är det nu drygt 6 veckor kvar tills jag lämnar Tyskland.. Helt sinnesjukt hur tiden går fort och de sista veckorna kommer antagligen att gå ännu fortare än de 9 månaderna innan. Jag har så fina vänner här och jag vill inte lämna dem, men jag längtar såå mycket efter att komma hem! Även om jag har sjukt kul i Tyskland och jag njuter och ska försöka nuta så mycket det bara går de siste veckorna, så räcker det på nått sätt efter ett tag. Det känns som det räcker nu. Det är svårt att förklara tror jag, för jag vill ändå verkligen stanna! Med den sidan i mig som längtar hem väger lite mer än den sidan som vill stanna. Men nu ska jag gå tillbaka till packandet och musiken!

Olpe

Kategori: Tyskland13/14

Nu var det tillräckligt länge sedan som jag skrev ett inlägg! Har helt enkelt inte har lusten eller tiden till att blogga, men nu så! Förra måndagen började jag i en ny klass på grund av att min gamla skriver slutprov som jag inte kommer göra. Men jag måste fortfarande gå i skolan så därför går jag nu i 11e klassen och inte i 12e. Helt ärligt är det inte alls kul för jag känner ingen i 11e klassen och jag är ganska mycket ensam. Men har inte alls mycket lektioner och har mycket fritid vilket är skönt! Till exempel igår hade jag ledigt på grund av prov och idag har jag ledigt på grund av inställd lektion. 
 
Förra helgen var jag i Olpe med YFU där nästan alla utbytesstudenter från Nordrhein-Westfalen var med och vi pratade mycket om hur det kommer bli att komma hem igen vilken var väldigt intressant och läringfullt. På söndagen komm våra värdfamiljer och tittade på en liten show vi hade gjort för dom, vi hade bland annat gjort en egen sång! 
 
 
För övrigt har det inte hänt så mycket. Men nästa vecka ska jag åka till Polen och det ser jag mycket fram emot! Men det är nog det enda som är riktigt planerat. I förrigår gjorde jag misstaget i att räkna hur många veckor och dagar jag har kvar innan jag ska hem, om mindre än 7 veckor! känns helt sjukt att tiden har gått så fort och jag vill att de sista veckorna ska gå fort, men samtidigt inte. Jag vill hem men ändå stanna. Hela situationen är så ny och jobbig, jag får ont i magen bara jag tänker på det! Jag är så rädd för att tiden bara ska gå här och jag inte gör någonting. Men jag ska försöka ta vara på tiden och träffa mina kompisar så mycket jag bara kan! Men jag längtar också så sjukt mycket hem..!