fannyityskland.blogg.se

Hejdå Julen

Kategori: Tyskland13/14

Nu är Julafton över. Igår var sista juldagen och den firades hos Gerds syster. Alla hans syskon har bara små barn och i den skaran fanns det två som fortfarande tror på Jultomten så när vi gick på en promenad la föräldrarna alla paket under granen! Sen åt vi massa gott och kvällen spenderade jag med att packa lite inför Neumarkt och lyssna på musik. 
 
Jag kan helt enkelt säga att juldagarna blev bra ändå! När Gerd, Gesine och Tomke hade kommit hem från att ha lämnat av Phil på julafton, så åkte vi till kyrkan och kollade på julspel (Gudstjänst). Det var mysigt att sjunga lite tyska julsånger och barnen som gjorde julspelet var jättesöta! Efter det kom Tanita hem till oss och då åt vi en 4-rätters middag som var supergod! Efter det öppnade vi julklappar och jag fick jättefina saker! Blev så glad över att min värdfamilj hade lagt så mycket tid i att tänka ut bra, personliga saker som verkligen passade mig! När vi hade öppnat alla julklappar åkte vi till Tanitas sambos familj och hade "Hemliga julklappar". Man slår in varsin present i tidningspapper och sen gör man ett spel av det när man ska slå tärningen och så får man se om man får öppna paketet eller inte! 
 
På juldagen firade jag min vän Veras födelsedag i en sommarstuga ca. en timme från Hovestadt. Det var jättekul och vi var ca 15 stycken som festade och sov där. Jag sov ca. 3 timmar så jag blev ganska förvånad när jag ändå inte var såå trött dagen efter! Jag har typ mer huvudvärk och trötthet idag, antar att allt kommer nu kanske. Som sagt, så hade jag en bra julhelg! 
 
Dålig bild på våran julgran. 
Andra förätten, soppa! 
Tomke!
Julklappsöppningen har börjat! 
Alla julklappar under granen
Allt som jag fick av min vördfamilj och Mimmi, mamma, pappa! 
 
Och just nu ät jag så taggad till att åka till Bayern! Rebecka kommer hit ikväll och sen åker vi tillsammans från Soest till Neumarkt, det ska bli så himla kul! 
 

God Jul!

Kategori: Tyskland13/14

Nu är det jul, här i vårt hus osv osv...  
 
Trots att det är jul, så har jag ingen jul känsla över huvudtaget! Phil åkte bort i morse och jag antar att han sitter på ett pan påväg till någon varmt ställe nu(Jag har inte riktigt fattar vart han ska). Gesine, Gerd och Tomke åkte med och lämnade av honom sen åkte de runt och lämnade kort Phil ville ha skickade och de kom hem klockan 12 igen, så jag var hemma själv 2 timmar i morse. Lite konstigt vare, med tanke på att det är julafton. Idag måste jag och Tomke också sopa löv från uppfarten och klockan 3 (tror jag) ska vi till kyrkan. Jag har bara varit i en kyrka på gudstjänst en gång innan (Med skolan för ca. 1 vecka sen som jag skrev om) så det ska intressant att gå igen. Jag hoppas vi kommer sjunga många julsånger för det tror jag verkligen att göra i kyrkan, där det är högt i tak och ekar mycket, blir roligt! 
 
Sen när vi kommer hem ska vi äta middag och på kvällen ska vi fira med Tanitas sambos familj, jag gissar på att vi kanske ska öppna alla julklappar där. Snart ska jag också dammsuga i mitt rum som Gesine har velat att jag ska göra i en vecka nu men jag inte riktigt haft lust med. Tror nog jag får sätta på lite julmusik så jag får lite känsla! 
 
Helt ärligt så känns julen lite tråkig nu.. Jag trodde verkligen inte jag tyckte att julen var speciell, men nu inser jag ändå att det är en mysig högtid och även fast vi aldrig har firat den jättemycket, så är den speciell. Hemma har vi alltid på julmusik, öppnar första paketet på morgonen, lagar mat, tittar på kalle anke & Karl-Bertil Jonssons Julafton och öppnar paket vid granen.  Jag vet inte riktigt hur det funkar här än, men jag har fattat att det är ganska stressigt här (Som julen brukar vara) och Gesine har gjort det klart för mig att de typ inte hinner någonting. Men men, der är bara en av många jular. 
 
GOD JUL!

Pepparkakshus

Kategori: Tyskland13/14

Nu har jag, Tomke och Jasmin gjort ett pepparkakshus! Det var ganska (väldigt) trasigt, men vi försökte att sätta ihop det med glasyr. Det gick inte alls så då gjorde jag smält socker, det var väldigt svårt eftersom det var så himla trasigt! Jag lyckades bränna mig och svära ett antal gånger! Jag fick ihop det på ett ungefär men vi gjorde våran egna ruin! övergivna resturangen som Tomke kallar den. 
 
Några av bitarna innan jag lagade det 
 
Blåsan när vi var färdiga 
 
Jasmin och Tomke 
 
Såhär ska ett pepparkakshus se ut 
 
Såhär ser vårat ut, helt ärligt tycker jag det blev bra! Vi hade i alla fall väldigt roligt! 

Mys

Kategori: Tyskland13/14

Åh vad mysiga de senaste dagarna har varit! Har fått massa brev och paket och det blir jag jätteglad av! 
 
Fick kort av farmor&farfar och mimmi, sen dag fick jag ett stoort paket av mamma, pappa & mimmi med lite julisar! Blev superglad, Tack så jättemycket! 
 
Idag har jag handlat sista julklappen och ikväll ska Tomke, hennes kompis och jag göra ett pepparkakshus! Hoppas det blir bra, vi kommer nog ha roligt i alla fall! 

Saker jag gillar

Kategori: Tyskland13/14

Jag har tänkt på lite grejer som jag verkligen har börjat att gilla här. 
 
Kål- I alla former! Innan åt jag nästan aldrig kål men nu äter vi kål i mångder, mest grönkål och som soppa, och det är verkligen supergott! 
 
file_53_18.jpg (720×720)
 
Grönsaker- Jag har alltid ätit mycket grönsaker men eftersom att min värdmamma är vegitarian så blir det lite extra mycket, vilket jag tycker är super! 
 
grönsaker.jpg (500×300)
 
Bo i en by- Det kanske inte är så himla kul att bussen bara går en gång i timmen och sista bussen går kl. 14 på lördagar.. Men det är ändå sjukt mysigt! Älskar de öppna landskapen och det finns kossor, får och hästar överallt. Ibland när man ska gå till bussen kan det verkligen lukta jättemycket koskit, men på något konstigt sätt tycker jag om det! Haha det är helt enkelt mysigt att bo på landet. 
 
landet-uthus.jpg (800×600)
Ungefär såhär ser huset ut som jag bor i. ;) 
 

Det var väl att för nu som jag kunde komma på och orkar skriva om. Är heelt slut i kroppen efter en lång dag i skolan och spinnade alldeles nyss. Men idag var sista dagen i skolan innan jullovet! Det är så spännande att det är jul snart, båda längtar och fasar på samma gång! 

Upp & Ner

Kategori: Tyskland13/14

Idag har mitt humör varit upp och ner! Började bra med att det var "Brötchen-mässa" imorse. Det betyder att man sitter först i kyrkan, sjunger och lyssnar lite på vad prästen har att säga, och sen går man in i ett rum och äter frukost tillsammans! Det var mysigt och roligt, har aldrig varit i en kyrka och suttit och sjungit och lyssnat på en präst sådär. Ärligt talat tyckte jag att det blev lite överdrivet när han började prata om att "VI ska lite våra barn i guds händer så han tar hand om dem när vi dör" och massa annat sånt där, men det är ju intressant att höra en annan syn på saker. 
 
Sen var skolan kul frams till när jag hade konst när det första min lärare säger att det "är inte bra".(Alltså min bild) och inte så mycket mer än det. Då blev jag jätteirriterad och hade verkligen ingen lust mer. 
 
När jag kom hem såg Phil överraskad ut och sa "Vad du ser bra ut idag! Vad har du gjort annorlunda?" Haha han är så himla gullig ibland, då blev jag glad igen i alla fall! Jag bestämde igår kväll att jag skulle testa mittbena ett tag istället för sidbena, så det var därför han blev lite överraskad. 

Spinning-Söndag

Kategori: Tyskland13/14

Idag spinnade vi som vanligt! Jag kännde mig sjukt svag i benen i morse och det blev ett jävligt jobbigt spinningpass! Men också väldigt bra. Nu sitter jag och väntar på att Gesine ska komma hem(Jag och Phil körde en timme, hon 2) så vi kan äta våran vanliga söndagsfrukost! Det är jättemysigt att vi alltid dukar upp matbordet, har hur mycket pålägg som helst, massa mackor och ibland ägg. Jag är vrålhungrig! Tänkte steka ett av äggen som hönorna laggt!
 
Igår var helt okej, inget speciellt men det var kul att träffa lite människor. Jag trodde att det skule bli en större fest men vi var bara ca. 10 personer. Men vi spelade monopol och hade kul. 
 
Har jag skrivit här att jag ska åka ner till Bayern över Nyår? Jag ska i alla fall tillbaka till min värfamilj i Neumarkt/Berngau och så ska jag fira nyår där med bland annat Rebecka och några andra av utbytesstudenterna som var där under språklägret. Det ska bli jättekul att träffa de flesta igen och träffa min värdfamlj! Jag tycker verkligen om dom och det ska bli jättekul att se om Christian (Värdbror på snart 2 år) har växt mycket! Jag undrar också om han kommer ihåg "Nanny".
 
I Berngau har värd-farmor och -farfar en bongård med kor. (Det var ju där jag mjölkade korna förut!!) Och jag kom på igår att jag kommer få dricka mjölken igen! Jag saknar vanlig svenk mellanmjölk så himmla mycket! Mjölken här smakar så äckligt, egentligen inte äckligt antar jag men annorlunda.Men när mjölken från korna i Bergnau är nedkyld smakar den precis som svenska mjölken fast bättre! Herregud det var verkligen den underbaraste mjölken jag druckit!

Snart Julafton

Kategori: Tyskland13/14

Nu börjar ju faktiskt julafton att närma sig väldigt fort.. Jag har bara en vecka kvar i skolan (bara tills på torsdag), och sen är det jullov! Herregud tiden går verkligen sjukt fort, jag kan inte säga det tillräckligt. Jag har inte lyckats köpa alla julklappar än, man jag får försöka hitta på något fort! 
 
Igår och idag var Phil och jag hemma själva. VI spenderade igårkväll med att titta på Karate Kid och idag hade han lördagsskola. (Det har han en gång i månaden) Så jag var hemma själv idag! Jag har inprincip inte gjort någonting men det var skönt att vara hemma själv ett tag. 
 
Ikväll är jag bjuden på en hemmafest och det ser jag verkligen fram emot! Jag tror det kommer bli skitkul. 
 
Ju mer tiden av mitt åt som går, ju närmare kommer jag personerna i skolan! Jag blir mer och mer inbjuden till saker och jag vågar också mer själv fråga. Det känns så himla bra att kommer in i olika små gäng och veta att jag alltid kommer ha någon att gå till på rasterna. Det som är skönt är att jag egentligen inte riktigt tillhör någon grupp, jag hänger lite med alla. Sen finns det såklart dem jag är med mer och mindre. Jag får känslan av att jag är ganska omtyckt, jag hoppas jag har rätt känsla, för det känns verkligen bra att vara omtyckt! 

11/12/13

Kategori: Tyskland13/14

Idag är det 11/12/13, haha lite coolt. Här kommer bilderna jag tog på Soest för ca. 2 veckor sedan! 
 
Jag kommer inte riktigt ihåg om det här är typ rådhuset eller en kyrka, finns så många gamla stora byggnader!
 
När man går från skolan, själva "innerstaden" har precis börjat. Det röda huset är stadshuset.
 
Här är stadshuset igen och början till Julmarknaden! När jag tog bilderna hade de inte öppnat julmarknaden än, men alla höll på att förbereda allt!
 
 
 
Ett konditiori! bilen förstör lite nu men tycker det är coolt att det fortfarande finns riktiga konditorier här i Tyskland!
 
den "innersta" marknadsplatsen i staden.
 
Fortsätter neråt på huvudgatan. Huvudgatan i staden är kanske lika lång som Drottninggatan i Stockholm, men skillnaden här är att det är den enda gatan som det finns affärer på! Haha ja staden jag går i skolan i är inte så stor, ca 40 000 invånare, men den är väldigt fin och verkligen annorlunda från Stockholm, vilket är bra!
 
Innuti ett bageri/Café, det här är verkligen något som jag skulle säga tillhör Tysklands kultur, alla bagerier! 
 
Till höger om kyrkan är min tandläkare. 
 
Kan ni fatta att det är här jag går till tandläkarn? Haha lite skillnad från Eastman.. Men det är otroligt mysigt och fint hos den här tandläkaren! 
 
Ett av de äldsta husen i Soest. Det finns ganska många gamla hus men det här är ett av de äldre och finare! 
 
 
 
 

St:Nicolaus

Kategori: Tyskland13/14

Igår var det som sagt St:Nicolaus. När jag gick ner för att äta frukost var min stövel fylld med godis + lite annat. Superduper mysigt och gulligt! Blev verkligen jätteglad, känns kul med en högtid som jag aldrig ens hört talas om i Sverige.
 
På kvällen gick jag ut med några kompisar från klassen till en klub där det var en skolfest för ett annat gymnasium. Det var roligt men klockan halv 2 tyckte jag det räckte så då var Gesine gullig och plockade upp mig. 
 
Idag ska jag åke med några andra från YFU på en julmarknad i Münster, men jag har ingen lust.. När jag sa det till Gesine sa hon att det var "Richtig Scheisse!" (Vilket betyder att det är riktigt skit). Så jag får väl ta och åka till Münster i alla fall. Tydligen ska julmarknaden i Münster vara jättefin så då kommer jag i alla fall ha fått sett den. 
 
Vad som låg i min stövel, godis, dushkräm och en värmekudde! 
St:Nicolaus! Den här fick vi i skolan
Inne på toan på klubben, blått vare! Och det stank rök, av någon anleding fick man röka där! Jag luktade väldigt gott när jag kom hem kan jag säga!

051213

Kategori: Tyskland13/14

Idag var det världens oväder här! Klockan 13 fick vi reda på att resten av dagens lektioner var instälda på grund av att det var en storm på väg och de var osäkra på om bussarna skulle fortsätta gå(Tror jag, om jag förstod rätt). 
 
Jag och Phil åkte och spinnade sen hade jag ett träningspass med en tränare så jag skulle veta vad jag ska göra den kommande månaden och hur. Så det blev 2.5 timmar på gymmet idag! Igår var också ett mördarpass på gymmet och i tisdags var jätteasträngt på volleybollen. Så har haft tre väldigt bra tränigsdagar nu! 
 
Imorgon är det någon högtid som heter st:Nicolaus här. Då ska man ställa fram sin stövel och så kommer st:Nicolaus och lägger något i din stövel. Supergulligt så vi får se vad som ligger i min stövel imorgon! 

1:a Advent

Kategori: Tyskland13/14

Idag är det då första advent. Vaknade med att hitta en adventskalender i mitt rum! Supergulligt, då hade Gesine stoppat in den i mitt rum medan jag sov! Sen åkte vi som vanligt och spinnade och sen hade vi frukost. Idag ska jag slå in lite födelsedagspresenter och julklappar, känns bra att jag i alla fall hittade lite saker igår! Nu har jag bara 3 mer julklappar att köpa så hoppas jag kan hitta något bra.. 
 
Här man en ljus"krans" istället för en ljusstake
Min gulliga adventskalender från Milka! För ett par veckor sen pratade vi om adventskalander och då sa jag att vi inte hade Milka i Sverige, dagen efter hade hon åkt iväg och köpt en!
1:a luckan